En smart idé för den som inte har något jobb efter studierna eller som inte lockas av tanken att vara anställd, är att starta ett eget företag. Det finns massvis med utbildningar för den som vill bli entreprenör och det finns även vägar att finansiera sin affärsidé.
Antalet personer som blir entreprenörer i Sverige sjunker enligt en rapport som presenterades i somras. Men i Dagens Nyheter kan man läsa om att flera initiativ tagits runt om i Sverige i syfte att öka intresset för entreprenörskap bland unga. Ett av initiativen är ”Roligaste sommarjobbet” som finns i 20 kommuner i landet och det går ut på att ungdomar mellan 14 och 20 år sommarjobbar med sina affärsidéer. Deltagarna ansöker om att vara med genom att presentera sin idé och de som sedan antas får ett startkapital på 2 000 kronor. De får även en utbildning i entreprenörskap och handledning under den tid då de driver sitt företag.
Viktigt med finansiering
Att starta sitt eget företag efter studierna är ingen dum idé och som rapporten visade behövs fler entreprenörer i Sverige. Men att starta ett företag är inte alltid en dans på rosor och det krävs både kunskap och finansiella medel. I Svenska Dagbladet kan man läsa att småföretagen i Sverige har svårt att få extern finansiering. Hälften av småföretagen i landet anger i en undersökning att de har svårt eller ganska svårt att få externa lån. Det finns dock en del företag som arbetar just med att erbjuda företag finansiering och ett nytt företag som det skrivs om i artikeln erbjuder småföretag tillgång till nytt kapital inom 48 timmar.
Tips för starten
Har man en del kunskap och de finansiella medel som behövs, kan man sedan försöka sätta igång sitt företag. I den här artikeln kan man läsa om några tips som är bra att ha med sig vid starten. Några av dessa är:
- Ta reda på vilka som är företagets kunder och försök hitta dem.
- Ta hjälp med redovisning från en byrå om någon på företaget inte besitter kunskaperna.
- Prioritera försäljningen, inga kunder innebär att företaget inte går runt.
- Försäkra dig och se till att både du och företaget har ett försäkringsskydd.